Повернення середнього заробітку мобілізованим

25 липня у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №7584 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України».

Ініціатори даного законопроєкту вважають, що мобілізовані працівники мають отримувати не лише грошове забезпечення, а й середній заробіток за місцем роботи, бо в іншому випадку, не буде стимулу ставати до лав ЗСУ.

Нещодавно скасовані гарантії мобілізованима саме збереження середнього заробітку для мобілізованих робітників, планується відновити коштом зменшення податкових надходжень до державного бюджету.

Як це буде працювати?

Сума нарахованих доходів мобілізованому працівникові буде визнаватися заборгованістю держави перед підприємством, що продовжує сплачувати середній заробіток.

Для того, щоб сплачений середній заробіток визнавався заборгованістю держави перед підприємством, підприємство має у кожному звітному періоді зображати у податковому розрахунку загальну суму нарахованих доходів мобілізованому працівникові.

Після цього платник може зменшити свої податкові зобов’язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету, на суму такої заборгованості. Або – отримати на цю суму облігації внутрішньої державної позики.

Порядок заліку боргів держави та податкових зобов’язань має визначити Кабмін.

Необхідність такої складної схеми доплат мобілізованим залишається не обґрунтованою.

Варто додати, що це положення законопроєкту, а не закону. Його норми ще не діють.