Виїзд студентів з України. Оновлені правила перетину державного кордону

Державна прикордонна служба оновила розділ правил перетину державного кордону.

Що змінилося для студентів?

Як і раніше, дозвіл на виїзд видається лише студентам іноземних вишів. В оновлених правилах тепер чітко зазначено, що чоловікам студентам українських вишів виїзд за межі країни заборонено.

Говорячи про виші, ми маємо на увазі всі навчальні заклади: училища, коледжі, ліцеї й т.п. Тобто, в незалежності від типу навчального закладу, особа, що навчається за кордоном може виїхати, а особа, що навчається в Україні – ні.

Перелік документів для перетину кордону

1.   Студентська віза або студентський квиток.

Проблема студентського квитка в тому, що він може бути лише в осіб, які вже навчаються за кордоном, оскільки за правилами іноземних вишів студентський квиток видається на початку навчання. Тому якщо ви не маєте студентського квитка, то робіть студентську візу.

2.   Документи від вишу.

Виш надає вам документ, який підтверджує що ви є, або стали його студентом. У ньому обов’язково повинно бути зазначено форма навчання: денна або дуальна; ступінь освіти, що ви отримаєте; строк навчання.

Отриманий вами документ потрібно перекласти українською мовою та посвідчити його нотаріально. Дану послугу надає Бюро перекладів. Зверніть увагу, що нотаріальне посвідчення потребує переклад документів, а не їх копія.

3.   Відстрочка та дозвіл на виїзд.

Для виїзду за кордон вам потрібно звернутися до військкомату, для того, щоб отримати відстрочку та дозвіл на виїзд.

У військовому квитку, або тимчасовому посвідченні, або приписному посвідченні повинно бути зазначено, що вам надано відстрочку від призову у зв’язку з навчанням.

Також, у військкоматі вам потрібно отримати довідку для виїзду за кордон, ми умовно називаємо її «дозвіл на виїзд». У довідці повинно бути зазначено, що військкомат не має нічого проти вашого виїзду за кордон.

Коли всі документи будуть зібрані, ви можете їхати до прикордонної зони.

Але, на жаль, наявність всіх цих документів не гарантує безперешкодний виїзд за кордон.

Дивитися детальне відео на тему  Выехать студенту из Украины: ситуация на границе и список документов для выезда