Вступ без приписних посвідчень

Відповідно до листа Міністерства Освіти і Науки України №1/8709-22 від 02 серпня 2022 року, що був направлений на адреси керівників закладів освіти, абітурієнти зможуть вступати без приписних посвідчень.

         Попри відсутність в абітурієнтів військово-облікового документа, МОН рекомендує закладам освіти все одно зараховувати їх на навчання.

         Натомість зарахування може відбуватися на підставі письмового зобов’язання здійснити оформлення військово-облікового документа впродовж шести місяців від початку навчання.

Тобто, при зарахуванні до університету вступнику можна не надавати приписне посвідчення, а лише письмово зобов’язатися оформити його протягом шести місяців.

У листі МОН зазначає, що з метою забезпечення права вступників на отримання освіти та з урахуванням введення правового режиму воєнного стану Міністерство освіти і науки України рекомендує у разі відсутності у вступника військово-облікового документа (для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, а для призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць) здійснювати його зарахування для здобуття фахової передвищої та вищої освіти на підставі письмового зобов’язання.

Дане письмове зобов’язання може бути надіслано дистанційно з накладанням кваліфікованого електронного підпису вступника, але для вступників з особливо небезпечних або тимчасово окупованих територій України може надсилатись  лише скан чи фотокопія заяви без накладання кваліфікованого електронного підпису.