Чи можна відмовитись від ВЛК (медкомісії у військкоматі)?

Чи передбачений законодавством обов’язок проходити ВЛК?

Згідно ч. 10 ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані: … проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я Служби безпеки України, а у Службі зовнішньої розвідки України – за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки України.

Що стосується громадян, які не приписані до призовних дільниць, то згідно ч. 13 ст. 2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” громадяни Україниякі приписуються до призовних дільниць, направляються для підготовки до військової служби, особи, які призиваються або приймаються на військову службу, приймаються на службу у військовому резерві, та військовозобов’язані, призначені для комплектування посад за відповідними військово-обліковими спеціальностями та іншими спеціальностями в Службі безпеки України під час проведення мобілізації, проходять обов’язковий медичний огляд. Аналогічний обов’язок встановлений у пп. 4 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Себто законодавством прямо передбачений обов’язок громадян України проходити медичний огляд (ВЛК).

Чи можна відмовитись від проходження ВЛК?

При відмові від проходження ВЛК не можна застосовувати ч. 2 ст. 28 Конституції України, де вказується, що жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. Адже при проходженні ВЛК здійснюється медичний огляд, а не досліди. Крім того, ст. 43 Основ законодавства України про охорону здоров’я, котра закріплює необхідність отримання згоди пацієнта для застосування методів діагностики, профілактики та лікування, також не може братись до уваги як підстава відмови. Адже ця норма є загальною поряд зі спеціальною нормою Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, що фіксує обов’язок проходження ВЛК, яка і має застосовуватись в даному випадку.

Проте, законодавство не забороняє громадянину відмовитись від ВЛК, разом із тим встановлюючи відповідальність за таку відмову.

Якою є відповідальність за відмову проходити медкомісію (ВЛК)?

Згідно ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення  порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період, тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2).

Виходячи із положень Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відмова проходити медкомісію (ВЛК) є порушенням правил військового обліку. А через те, що в Україні запроваджено “особливий період”, у таких випадках застосовуватиметься ч. 2 ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Адміністративна відповідальність виражатиметься у накладенні штрафу розміром від 850 до 1 700 грн.

Згідно ч. 1 ст. 337 Кримінального кодексу України ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Себто, відмовляючись проходити медкомісію (ВЛК), громадянин ухиляється від військового обліку і може бути притягнутий до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу (від 5 100 до 8 500 грн.) або виправних робіт (провадяться на місці роботи громадянина і виражаються у відрахуванні в дохід держави частини заробітної плати).

Дивиться детальніше на каналі

Персональні консультації: +380 66 555 10 20